ماه گذشته میلادی صادرات نفت ایران نسبت ماف قبل از آن با افزایش 21 درصدی مواجه شده است.
اطلاعات ردیابی کشتیهای خارجشده از بنادر ایران نشان میدهد صادرات نفت ایران در ماه گذشته میلادی حدود ۲۳۰ هزار بشکه افزایش یافته است. این اطلاعات نشان میدهد که ظرفیت حمل نفت نفتکش هایی که بنادر ایران را در ماه سپتامبر ترک کردهاند، نسبت به ماه آگوست 21 درصد افزایش یافته است.
بلومبرگ بر اساس اطلاعات جمع آوری شده توسط شرکت مشاوره و تحقیقاتی دریانوردی آی اچ اس نوشت، ظرفیت کشتی هایی خارج شده از بنادر ایران در ماه سپتامبر به 1.3 میلیون بشکه در روز رسیده است که این میزان در ماه پیش از آن، آگوست، برابر با 1.07 میلیون بشکه بوده است. از این رو صادرات نفت ایران در ماه گذشته میلادی نسبت به ماه پیش از آن 21 درصد افزایش یافته است، اما این رقم می تواند بیش از آمار ذکر شده باشد، چرا که عبور و مرور تمامی کشتیها رهگیری نشده است. آمریکا و اتحادیه اروپا به بهانه برنامه هستهای ایران، صادرات نفت این کشور را مورد تحریم قرار دادند. پیش از اعمال این تحریم ها، صادرات نفت ایران روزانه بیش از 2 میلیون بشکه نفت بود.
در این برآوردها، ظرفیت هر نفتکش غول پیکر 2 میلیون بشکه نفت و ظرفیت هر نفتکش سوئزمکس یک میلیون و ظرفیت هر نفتکش افرامکس 650 هزار بشکه در نظر گرفته شده است. ظرفیت نفتکش های غول پیکر ژاپنی که نیز در دیگر پایانه های خلیج فارس توقف کرده اند، در هنگام بارگیری در ایران یک میلیون بشکه برآورد شده است.
صادرات نفت ایران در حالی افزایش یافته است که صنعت نفت ایران در انتظار لغو تحریم های نفتی به واسطه بهبود روابط سیاسی کشور با غرب هستند. لغو تحریم ها می تواند سطح تولید و صادرات نفت را افزایش دهد هر چند که به نظر می رسد با وجود بهبود شرایط سیاسی، این روند ماه ها طول بکشد. در این مدت کوتاه اما تعویق بررسی تحریم های نفتی ایران در سنای آمریکا نشانه مثبتی به بازارهای جهانی داده است. به گفته نمایندگان و مشاوران کنگره آمریکا، احتمال تصویب دور جدید تحریمها علیه ایران توسط سنای آمریکا پیش از برگزاری نشست 1+5 و ایران در ژنو اندک است.
یک مشاوره کنگره گفت: کمیته بانکداری سنا قرار بود در ماه سپتامبر بسته تحریمی جدیدی که در ماه جولای به تصویب مجلس نمایندگان رسیده بود، را بررسی کند، اما حداقل تا چند هفته آینده این کار را نخواهد کرد. در این زمینه کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صراحتا اعلام کرد که ترجیح میدهد قانونگذاران آمریکایی و دیگران پیش از برگزاری مذاکرات هستهای در ژنو، تحریمهای بیشتری علیه ایران وضع نکنند و مایل است تا در فضای بهتر به استقبال این مذاکرات برود.
مشاوران کنگره گفتهاند که دولت اوباما کنگره را تحت فشار قرار داده است، تا از وضع تحریمها علیه ایران خودداری کند. جن پساکی سخنگوی وزرات خارجه آمریکا در این باره گفت: ما به مشورت با کنگره در مورد قوانین مربوط با ایران ادامه میدهیم همانطوری که پیش از این، این کار را انجام میدادیم. مجلس نمایندگان کنگره آمریکا در اواخر ماه جولای امسال بسته تحریمی جدیدی علیه ایران با 400 رای موافق در برابر 20 رای مخالف به تصویب رساند. این لایحه با هدف کاهش صادرات نفت ایران تا حدود روزانه یک میلیون بشکه طی مدت یک سال تصویب شده است، تا درنهایت کل صادرات نفتی این کشور را به صفر برساند. فعالان بازار نفت نیز معتقدند که این بازار بیش از این تحمل کاهش بیشتر صادرات نفت ایران را ندارد؛ همچنین دولت آمریکا نگران است که مشتریان نفتی ایران به این تحریمها اعتنا نکنند.
کاهش انگیزه کشورهای غربی برای تشدید تحریم های ایران می تواند چشم انداز مثبتی برای لغو تحریم های نفتی در ماه های آینده به حساب آید به همین دلیل شرکت های بزرگ نفتی نیز ابراز تمایل کرده اند تا در صورت لغو تحریم ها فعالیت های خود را در ایران از سر بگیرند.
در این زمیه چند روز پیش مدیرعامل شرکت توتال فرانسه با ابزار امیدواری نسبت به رفع تحریمهای ایران و بازگشت توتال به این کشور گفت: البته ما باید در مورد شروط قرارداد مذاکره کنیم و این توافق تنها بر اساس معامله برد- برد میان ما و آنها خواهد بود.
کریستوف دی مارگری مدیرعامل شرکت توتال فرانسه در کنفرانس نفت و پول گفت: اگر تحریمهای علیه صادرات نفت ایران لغو شود، این شرکت بزرگ فعال در زمینه انرژی، به ایران باز خواهد گشت.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اگر تحریمهای لغو شود، این شرکت به ایران باز خواهد گشت یا نه، تاکید کرد: البته که باز خواهد گشت. مدیرعامل توتال در این کنفرانس که هر سال در لندن برگزار میشود، سخنرانی میکرد، افزود: اگر ایران به جامعه بینالمللی بازگردد، چرا ما باید خودمان به تحریم آنها ادامه بدهیم؟اظهارات مدیرعامل توتال به دنبال کاهش تنشهای در روابط ایران و آمریکا که میتواند به کمتر شدن تحریم های غرب علیه ایران منجر شود و به ایران اجازه صادرات آزادانهتر نفت را بدهد، بیان شده است.
وی با توضیح اینکه امروز ایران تحت تحریم است، مدعی شد: این تحریمها برای همه معتبر است. دی مارگری در ادامه افزود: ما منتظر خواهیم ماند تا این تحریمها برداشته شوند. مدیرعامل توتال ابراز امیدواری کرد که این برداشته شدن تحریمها هر چه زودتر اتفاق بیفتد.
وی اضافه کرد: البته ما باید در مورد شروط قرارداد مذاکره کنیم. درست مثل هر کشور دیگری، این توافق تنها بر اساس معامله برد برد میان ما و آنها خواهد بود. کریستوف دی مارگری گفت: ما میخواهیم شریک درازمدتی برای ایران باشیم و زمانیکه قراردادهای بلندمدتی انعقاد کنیم، نگاهی طولانیمدت به ایران خواهیم داشت.