معاون وزیر راه و شهرسازی از اعمال تخفیف ۳۰ درصدی در عوارض بندری و تخصیص هزینههای اجاره سرمایهگذاران در پسکرانه بندر چابهار خبر داد و گفت: طی مذاکره با هندیها در قالب قراردادی که داشتهایم آنها اپراتوری بندر چابهار را بر عهده میگیرند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمد راستاد بعد از ظهر امروز در نشست خبری اظهارداشت: فاز اول توسعه بندر چابهار یکشنبه پیشرو با حضور مقامات ۱۳ کشور و همچنین مقامات ملی و محلی کشورمان افتتاح خواهد شد.
وی ادامه داد: با تکمیل فاز یک بندر شهید بهشتی چابهار ظرفیت از ۲.۵ میلیون تن به ۸.۵ میلیون تن افزایش مییابد.
راستاد با اشاره به اینکه بندر چابهار از نقاط راهبری توسعه ترانزیت است، گفت: چابهار حلقه واسط جنوب شرقی آسیا، شرق آفریقا، آسیای میانه و افغانستان است و هاب ترانزیت منطقه خواهد بود.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی بیان کرد: مزایای توسعه بندر چابهار صرفاً در حمل و نقل دریایی نیست بلاکه موتور محرک توسعه اقتصادی کشور و جنوب شرق خواهد بود همچنین منطقه آزاد تجاری در کنار این بندر به رشد و توسعه و بهرهبرداری از آن کمک میکند.
وی با اشاره به شرایط زیست محیطی و آب و هوایی بندر چابهار گفت: ۴ ماه از سال در سواحل چابهار شاهد وقوع امواج سنگین هستیم در این راستا حوضچه آرامش ساخته شد تا کشتیها به آرامی در بندر پهلو بگیرند.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: از بخشهای مهم توسعه چابهار ایجاد موج شکن برای تکمیل حوضچه آرامش بود و تطویل موج شکن به طول ۱۴۷۰ متر انجام شد.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: ۵ کیلومتر دایک حفاظتی در این بندر اجرا شد و با استفاده از ۱۵.۸ میلیون متر مکعب لایروبی، ۲۳۰ هکتار استفصال اراضی در بندر انجام گرفت.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه ۱۷۰۰ متر طول اسکلههای کانتینری و چند منظوره است، گفت: همه شاخصهای سرویسدهی به واردات، صادرات، ترانزیت و ترانشیب کالا فراهم شده است.
راستاد افزود: در پس کرانه بندر چابهار ۴۵۰ هکتار اراضی تملک شده است که در فازهای بعدی مراکز لجستیک و غیره در آن اجرا میشود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر ترک اپراتوری بندر چابهار اظهارداشت: در قالب قرارداد ۸۵ میلیون دلاری شرکت هندی برای تجهیز بندر و بهرهبرداری مذاکرات ادامه دارد و مشکلی برای اپراتوری شرکت هندی نیست همچنین تا پیش از تکمیل تجهیزات شرکت هندی بهرهبرداری موقت ما از تجهیزات ما توسط هندیها به عنوان شریک انجام میشود.
وی در پاسخ به سوال دیگر فارس مبنی بر طلب قرارگاه خاتم به عنوان پیمانکار پروژه گفت: با پیمانکار تعامل و همکاری مناسب داریم و آخرین صورت وضعیتهای طرفین در شرف پرداخت است و مشکل خاصی نیست.
وی همچنین گفت: منابع صندوق توسعه برای تکمیل تجهیزات بندر چابهار ۴۰۳ میلیون دلار است که قرارداد به صورت BLT با شرکت ایرانی (آریا بنادر) است که تأمین تجهیزات انجام میدهد و سود تسهیلات ۴ درصد است.
وی درباره بانکرینگ در بنادر ایران گفت: در سازمان بنادر از سرمایهگذاری در بانکرینگ حمایت میکنیم؛ در قالب مذاکرات با انجمن بانکرینگ و شرکت نفت افزایش سوخترسانی کشتیها از مبدا بنادر کشور را افزایش خواهیم داد.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی درباره مشوقهای جذب صاحبان کالا و خطوط کشتیرانی در بندر چابهار گفت: در این راستا ۳۰ درصد تخفیف در عوارض بندری اعمال میشود و همچنین اجاره ثابت و متغیر سرمایهگذاران در پسکرانه بندر چابهار در حداقل رقم ممکن است تا سرمایهگذاری افزایش یابد.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی افزود: کشورهای هدف به عنوان شرکای تجاری این بندر را مشارکت دادهایم. به عنوان مثال حضور و سرمایهگذاری هندیها کمک میکند بازاریاب دیگری در کنار خود داشته باشیم.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت: در پسکرانه بندر چابهار سرمایهگذاری بر عهده پتروشیمی در حال انجام است که در آینده بخشی از ترافیک ورود و خروج کالاها را به خود اختصاص میدهد.
وی همچنین درباره تخلیه و بارگیری کالا در بندر شهید بهشتی چابهار و هماهنگی حمل کالا پس از تخلیه توضیح داد: قبل از ورود اولین کشتی به بندر چابهار هماهنگیهای فشرده بین مقامات ملی و محلی برای پوشش مسیر حمل گندم ترانزیتی انجام شد و در اینباره مشکل خاصی نداریم.
وی با بیان اینکه اتصال بنادر کشور به ریل را دنبال میکنیم، به هدفگذاری اتصال بندر چابهار به خط آهن سراسری اشاره کرد و گفت: دنبال رقابتپذیر کردن بنادر خود هستیم.
وی همچنین درباره فعالیت شرکت آریا بنادر در بندر چابهار به عنوان تأمین کننده تجهیزات گفت: قرارداد با این شرکت به صورت BLT است که تجهیزات را تأمین میکنند و پس از آن به ما منتقل میشود؛ آریابنادر در قالب مذاکره جذب شد.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی اظهارداشت: در ۸ ماه از سال جاری ۶۶ میلیون و ۲۶۶ هزار تن تخلیه و بارگیری کالا غیر نفتی در بنادر کشور انجام شد که ۶.۴ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته است.
وی رقم واردات غیر نفتی در مدت ۸ ماهه سال جاری را ۲۰ میلیون و ۴۵۵ هزار تن اعلام کرد و گفت که این رقم نسبت به پارسال ۱.۴ درصد کاهش یافته است.
وی از رشد ۶.۶ درصدی صادرات در ۸ ماه از سال جاری گفت و افزود: رقم ترانزیت در مدت زمان مذکور ۳ میلیون و ۷۰۸ هزار تن بود که ۲۴.۵ درصد رشد داشت.
وی همچنین افزود: میزان ترانشیپ نیز در ۸ ماه از سال جاری ۲ میلیون و ۲۶۸ هزار تن بود که ۶۸.۴ درصد نسبت به پارسال رشد داشت.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی بیان کرد: در حمل کالای نفتی در فله مایع تخلیه و بارگیری در ۸ ماه از سال جاری ۳۱ میلیون و ۸۷۹ هزار تن بود که نسبت به پارسال ۰.۵ درصد رشد داشت.
وی گفت: همچنین واردات کالای نفتی در ۸ ماهه امسال ۲ میلیون و ۲۷۳ هزار تن بود که نسبت به پارسال ۱۵.۳ درصد افزایش داشت.
راستاد افزود: صادرات کالای نفتی در ۸ ماه از سال جاری ۱۵ میلیون و ۴۷۱ هزار تن بود که ۷.۷ درصد کاهش داشت.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی تاکید کرد: جمعاً ۹۸ میلیون و ۱۴۱ هزار و ۶۱۳ تن در ۸ ماه از سال جاری در کل بنادر کشور تخلیه و بارگیری شد که نسبت به پارسال ۴.۱ درصد افزایش داشت.
وی همچنین درباره سوخت کشتیها گفت که باید تبدیل سوخت ۳.۶ سلفور به ۰.۵ درصد در ۲ سال آینده برای کشتیها لازمالاجرا شود و کشتیهایی که از این پس ساخته میشوند باید به اسکراپر مجهز شوند.