آیکوپمس امسال از ابتدا با تفاوتهای مختلفی نسبت به 12 دوره پیشین خود آغاز شد. نخست اینکه مجوز برگزاری این دوره از سوی بالاترین مرجع ممکن دولت اتفاق افتاد و معاون اول رئیسجمهوری، شخصا مجوز برگزاری آیکوپمس 2018 را به سازمان بنادر و دریانوردی ابلاغ کرد، یک پیروزی بزرگ برای همایشی بود که در طول این سالها سعی کرده خود را از یک همایش دولتی فراتر ببرد و به یک همایش تخصصی و بینالمللی واقعی بدل شود. آیکوپمس امسال اما مقدمهای برای دو سال دیگر است تا یکی از بزرگترین رویدادهای دریایی جهان در ایران برگزار شود. بر اساس سخنان دبیر اجرایی همایش آیکوپمس 2018، در سال 2020 قرار است ایران میزبان کنفرانس مهم و تاثیرگذار PINC- COPEDEC 2020 باشد؛ کنفرانسی که شاکلهی بسیاری از تصمیمات جهانی در حوزه دریایی است.
همه چیز درباره پیانک
پیانک (PIANC) یکی از قدیمیترین زیرساختهای دمکراسی در حوزهی دریا به شمار میرود. بیش از 130 سال پیش، جهان با ایجاد این انجمن تخصصی، غیرسیاسی و غیرانتفاعی، نخستین تلاشهای خود را برای بهینهسازی و سبز کردن فعالیتهای انسانی در حوزهی دریا آغاز کرد. اولین جلسه این انجمن در سال 1885 در شهر بروکسل بلژیک تشکیل شد و اعضای آن بهمرور تصمیم گرفتند با ایجاد کمیتههای مختلفی، فعالیتهای ناوبری و دریانوردی در دنیا را کیفیتر و پایدارتر کنند. در حال حاضر این انجمن، کمیتههایی چون کمیته تخصصی ناوبری رودخانهای (InCom)، دریانوردی (MarCom)، محیطزیست دریایی (EnviCom) و متخصصان جوان (YPCom) را در خود دارد که متشکل از بهترین متخصصان بینالمللی در زمینههای فنی، اقتصادی و زیستمحیطی مربوط به زیرساختهای ترابری دریایی است. این افراد در نشستهای خود تلاش میکنند آییننامهها و دستورالعملهای فنی در حوزه دریا را به تصویب رسانده و اجرای آن را به عهده کشورهای عضو قرار دهند.
در آبانماه دو سال پیش، نشان برگزاری دهمین دوره از همایش بینالمللی مهندسی سواحل و بنادر در کشورهای درحالتوسعه (PIANC-COPEDEC X) در خلال برگزاری نهمین دوره از این رویداد در ریودوژانیرو برزیل مورخ ۲۱ اکتبر ۲۰۱۶، به گردن نماینده ایران درخشید. تصویب میزبانی ایران برای برگزاری دهمین دوره این کنفرانس بینالمللی، با اکثریت قاطع آرا، در جریان گردهمایی سالیانه انجمن جهانی زیرساختهای حملونقل آبی (PIANC) مورخ ۱۸ می 2016 با حضور نمایندگان تمامی کشورهای عضو و با تاثیرپذیری از حضور موثر ایران در فعالیتهای این انجمن و برگزاری موفقیتآمیز 11 دوره همایش بینالمللی سواحل، بنادر و سازههای دریایی (ICOPMAS) صورت گرفت. از آن زمان ایران تلاش کرده این دستاورد بیسابقه را که برای نخستین بار به دست آورده، با بالاترین کیفیت برگزار کند. اینکه همایش آیکوپمس 2018 را مقدمهای برای برگزاری همزمان همایش آیکوپمس 2020 و کنفرانس پیانک دانستهاند، به همین دلیل است.
چند رویداد مهم در یک کشور مهم
بسیاری از تحلیلگران معتقدند که اعطای میزبانی به ایران برای برگزاری این دو رویداد که احتمالا با رویداد روز جهانی دریانوردی و حضور دبیرکل آیمو در ایران نیز همزمان خواهد بود، یکی از ثمرات مهم پسابرجام در صنعت دریایی کشور است. حال اما ایران در حالی به استقبال سال 2020 میرود که سایه تحریمها، دوباره فضای دریایی و حملونقل دریایی کشور را تیرهوتار کرده و عبور از این بحران جز به دست توانای جامعه مهندسی کشور ممکن نیست. کنفرانس COPEDEC نیز اتفاقا در اهداف خود، به توانمندیهای داخلی باور راسخ دارد. این کنفرانس با هدف ایجاد بستری بینالمللی برای به اشتراک گذاشتن تجارب و یافتههای متخصصان سواحل و بنادر در کشورهای درحالتوسعه در سال 1983 با همکاری موسسه هیدرولیک لانکا (LHI) و موسسه هیدرولیک دینیش (DHI) در سریلانکا برگزار شد و از همان دوره نخست تلاش کرد به کشورهای درحالتوسعه، نوعی خودباوری ملی در زمینه فعالیتهای تخصصی حوزه دریا بدهد. دهمین دوره این نشست اما یک نشان دیگر نیز به مجموعهی افتخارات ایران میافزاید و آن اینکه ایران در شرایط تحریمی و برجامی، توانسته قدمهای مهمی در زمینه خودکفایی بردارد و حاصل این پیشرفت نیز از چشم جامعه جهانی متخصص، پنهان نمانده است.|