به دریا که میرسی، مسحور جذابیت بیپایان آن میشوی؛ خروش امواجی که به آغوش شنهای ساحل میخزند، دویدن کودکان سرمست، لبخند گرم پیرمرد صیاد که از دریا برگشته، قایقهای دور از ساحل که نقطه شدهاند و صدها جاندار رنگارنگ و حیرتانگیزی که پیشتر تصورشان هم نمیکردی. تا چشم کار میکند آب است و آب. انگار به پایان دنیا رسیدهای و هرچه هست، پشت سر رها کردهای. صدای امواج و مرغهای دریایی گوشها را نوازش میدهد و چارهای جز نشستن و تماشاکردن نمیماند.
خوب که از زیباییهای ساحل لبریز شدی، دیگر وقت دل به دریازدن است. به همراه قایقران بومی با صورت آفتابسوخته راهیِ ناکجاآباد میشوی. هر قدر به عمق دریا میروی، ساحل با تمام بزرگیاش، کوچک و کوچکتر میشود تا آنکه به خطی تیره در انتهای آبیِ بیکران دریا تبدیل میشود. به خودت که میآیی، هیبت دریا خودش را تحمیل میکند. انگار که دیگر تو نیستی. اصلا هیچکس نیست، فقط دریاست؛ آرام، بزرگ، بخشنده و زیبا!
کمتر جغرافیایی در جهان وجود دارد که اینهمه جذابیت را در دل خود داشته باشد و همین گیرایی است که سالانه میلیونها نفر را به دیدن جاذبههای دریایی و ساحلی میکشاند. امروز در دنیا، گردشگری دریایی از مهمترین و پولسازترین فعالیتهاست و صنایع بزرگی اطراف آن ایجاد شدهاند. کشورهایی که از این نعمت بزرگ بهرهمندند، با سرمایهگذاری گسترده، بستر جذب گردشگران و مسافران دریایی را فراهم کردهاند.
ایران با ساحل گستردهای که دارد، یک کشور دریایی محسوب میشود که به دلیل اقلیمهای گوناگون، جاذبههای دریایی و ساحلیِ بینظیری را در خود جای داده است. با این وجود میزان گردشگری و سفر دریایی به نسبت ظرفیتهای موجود، بسیار اندک است و جای توسعه بسیار دارد. البته طی سالهای گذشته با برنامهریزیهای صورتگرفته، آمار گردشگری دریایی رو به رشد است که یکچهارم آن در ایام نوروز رقم میخورد. از همین رو، بازهی 20 روزه تعطیلات نوروز هر ساله اهمیت ویژهای دارد و سازمان بنادر و دریانوردی بهعنوان متولی گردشگری دریایی در کشور، هر ساله، ماهها پیش از نوروز، برای رونق گردشگری و سفر دریایی در این ایام در قالب طرح نوروزی گردشگری دریایی (از 25 اسفند تا 15 فروردین) برنامهریزیهای متنوعی میکند.
با توجه به اقدامات انجامشده، پیشبینی میشد گردشگری دریایی در سال 1398 با رشد و رونق بیشتری همراه باشد اما وضعیت نامساعد جوی و وقوع سیل در استانهای ساحلی، منجر به تعطیلی 578 ساعته بنادر مختلف و کاهش میزان بازدیدها شد. به گفته معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی، طی طرح نوروزی 1398، در مجموع شش میلیون و 428 هزار نفر به مناطق ساحلی سفر کردند. سال گذشته این رقم شش میلیون و 570 هزار نفر بود که حکایت از کاهش پنج درصدی در سال جاری دارد.
با این وجود، آمار سفرهای دریایی (جابهجایی مسافر بین سرزمین اصلی و جزایر) سه میلیون و 408 هزار نفر بود که رشدی 9 درصدی داشته است. تعداد کل گردشگران دریایی (از طریق قایقهای موتوری یا کشتی کروز انجام میشود و بازدیدکنندگان از همان نقطهای که سوار قایق میشوند، مجددا پیاده میشوند) نیز دو میلیون و 497 هزار نفر بوده که 27 درصد کاهش یافته است. در ادامه، آمار و اقدامات طرح نوروزی گردشگری دریایی سال 1398 را بررسی میکنیم.
رشد 11 درصدی گردشگری در پایتخت دریایی کشور
استان هرمزگان بهعنوان پایتخت دریایی ایران، با جزایر و سواحل بینظیر به طول دو هزار و 238 کیلومتر، سالانه حدود 20 میلیون تردد دریایی را ثبت میکند و اصلیترین مقصد گردشگران دریایی در ایام نوروز هم هست. آغاز طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 نیز در بندر شهید حقانی بهعنوان بزرگترین پایانه مسافری دریایی کشور، با حضور وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، اعضای هیئتعامل این سازمان، استاندار هرمزگان، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان و جمعی دیگر از مدیران اجرایی در 26 اسفند 1397 کلید خورد.
هرمزگان در طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 میزبان 949 هزار نفر بود که نسبت به سال گذشته 4/11 درصد رشد داشته و طی این مدت، در مجموع 6/4 میلیون سفر نفر و جابهجایی بیش از 580 هزار دستگاه خودرو در بنادر شهید باهنر، لنگه، کیش، قشم، ابوموسی، شهید حقانی، هرمز، تیاب، سیریک، پل، لافت، چارک، هنگام و جاسک ثبت شده است.
در این ایام 800 نفر بهصورت شبانهروزی در بخشهای مختلف پشتیبانی، عملیاتی و ستادی به بازدیدکنندگان در 10 مسیر دریایی و 16 بندر مسافری و چندمنظوره مختلف استان، خدمترسانی کردند. همچنین ۱۱۹ فروند شناور با ظرفیت درجای بیش از پنج هزار و 900 صندلی و دو هزار و 80 خودرو طی هر بار سفر مشغول به فعالیت بودند.
به گفته مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، برنامهریزی و آمادهسازی بنادر این استان برای میزبانی از گردشگران نوروزی در سال 1398 از اوایل مهرماه 1397 آغاز شد و ۱۸ تیم بازرسی فنی و ایمنی، ایستگاه غواصی، تیمهای هلالاحمر، اورژانس و آتشنشانی، 40 فروند شناور خدماتی بهمنظور پشتیبانی، 24 ایستگاه همیار ناجی در کنار هشت ایستگاه اصلی جستوجو و نجات دریایی و دو پایگاه دریایی چندمنظوره در آبهای کیش و قشم پیشبینی شد. همچنین بازرسی از شناورها و آموزش رایگان به خدمه شناورها نیز در دستور کار قرار گرفت.
الهمراد عفیفیپور اضافه کرد: به دلیل شرایط نامناسب جوّی و بارندگیهای شدید طی 20 روز طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 حدود 100 ساعت تعطیلی در روند خدماترسانی بنادر و پایانههای دریایی داشتیم و در بندر شهید ذاکری تنها یک شب و کمتر از یک ساعت شاهد ازدحام بودیم.
در بین 20 روز طرح نوروزی استان هرمزگان، هشتم فروردین با ۳۸۸ هزار و 168 سفر نفر بهعنوان پررونقترین روز ثبت شد و بیشترین حجم جابهجایی خودرو نیز در روز پنجم فروردین با رقمی بیش از 49 هزار و 374 دستگاه خودرو بود.
بنا بر گزارشها، بیشترین حمل خودرو در بنادر پل و لافت و بیشترین حمل مسافر در بندر شهید حقانی بوده که ثبت بیش از 132 هزار بار تردد شناورها، حاکی از رشد 8/16 درصدی است.
آمار جالب توجه درخصوص جزیره هرمز این بود که روزانه حدود هفت هزار مسافر در این مسیر جابهجا میشدند که این رقم از کل ساکنان آن بیشتر است و بر بسترسازی مناسب و استقبال مردم دلالت دارد.
همچنین در روز نهم فروردین، همزمان با آغاز دور دوم سفرهای نوروزی، هادی حقشناس، معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی، از بندر لنگه بازدید کرد و به بررسی روند خدمترسانی و وضعیت گردشگری دریایی در استان هرمزگان پرداخت.
بوشهر، دومین مقصد گردشگران دریایی در نوروز
بندر بوشهر با ۹۳۷ کیلومتر ساحل و جذب 515 هزار نفر گردشگر دریایی، پس از هرمزگان دومین استان در نوروز 1398 بود که این آمار به دلیل تعطیلی 96 ساعته ناشی از شرایط ناپایدار جوی و سیلاب و افزایش ارتفاع امواج، نسبت به سال قبل کاهش شش درصدی را نشان میدهد.
اگرچه آمار گردشگران دریایی در این بندر به دلایلی که ذکر شد، روندی کاهشی را نشان میدهد، اما با پیشبینیهای صورتگرفته، ظرفیت روزانه جابهجایی گردشگران دریایی در نوروز 1398 بیش از 800 نفر در مقایسه با سال قبل افزایش داشته و به رقم روزانه شش هزار و ۲۰۰ گردشگر دریایی از طریق کشتی و لنج تفریحی رسیده است. از این میزان، چهار هزار و 200 نفر به لنجهای تفریحی، هزار و 300 نفر به لنجها و 700 نفر به کشتیها اختصاص دارد.
در بین بنادر مختلف استان، بندر بوشهر بیشترین میزان بازدید را شاهد بوده و پررونقترین روز گردشگری دریایی این استان، 13 فروردینماه بوده است.
بهمنظور ایمنسازی و نظارت بر فعالیت شناورها، اداره کل بنادر و دریانوردی بوشهر، ثبت تمام قایقها و موتورلنجهای دریایی داوطلب ارائه گشتهای دریایی را در دستور کار خود قرار داد و با احتساب 12 شناور مسافری، در مجموع 29 کشتی و لنج ثبتشده در ایام نوروز خدمترسانی کردند.
مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر درخصوص حفظ ایمنی گردشگران دریایی گفت: صدور مجوز پس از بازرسی شناورها، الزام به همراهی دو قایق در کنار لنجهای گردشگری، همراه داشتن جلیقه نجات و حضور ناجی غریق، نیروهای دریایی متخصص در هنگام پهلوگیری و جداسازی شناور، الزام به حضور شناور ناجی، گاردبندی اسکلهها، نصب حلقههای نجات و حضور مستمر گارد بندر از جمله فعالیتهای صورت گرفته در این زمینه بود.
سیاوش ارجمندزاده افزود: در نیمه دوم سال 1397 جلسات متعددی برای آمادگی طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 برگزار شد که مهمترین دستاورد این نشستها، تفکیک محدودههای فعالیت قایقهای تفریحی، جتاسکی و شناگاهها بود و با همکاری شهرداریها، بنادر علامتگذاری شدند. همچنین پیش از آغاز طرح، پایانه مسافری گردشگری بوشهر بازسازی شد و اسکلههای پهلوگیری شناور از یک پست به سه پست افزایش یافت.
همچین بندر بوشهر در سال 1397 برای کنترل ایمنی گردشگری دریایی به هواپیمای فوق سبک «جایروپلن» با قابلیت پرواز تا 500 کیلومتر و ارتفاع ۱۲ هزار پا و سامانه اطفاء حریق از جمله شناور آتشخوار مجهز شده است.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در پنجم فروردینماه طی سفری دو روزه، علاوه بر نظارت و بررسی وضعیت مسائل ایمنی دریایی، تردد شناورها و اسکلههای مسافری و تجهیزات امداد و نجات شناورها در طرح نوروزی گردشگری بندر بوشهر، با خانواده کارکنان بازنشسته این بندر دیدار و گفتوگو کرد.
پیش از شروع طرح نوروزی نیز، در تاریخ 27 اسفند 1397 رئیسجمهوری با همراهی وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی برای آغاز عملیات اجرایی چهار طرح توسعهای در بندر بوشهر به این استان سفر کرد که مهمترین آن اسکله 50 هزار تنی کانتینری مجتمع بندری نگین با اعتبار 90 میلیارد تومان توسط بخش خصوصی بود که با بهرهبرداری از آن 50 درصد به ظرفیت کانتینری بندر افزوده میشود و از 400 هزار TEU به 600 هزار TEU میرسد. لایروبی پای اسکله مجتمع بندری نگین، احداث جاده دسترسی و لایروبی کانال داخلی و خارجی، از دیگر طرحهای افتتاحشده در جریان این سفر بودند.
باز هم آبادان
استان خوزستان یکی از دو استان بندری کشور است که در فروردینماه سال جاری بیش از سایر نقاط، تحت تاثیر بارندگیهای بیسابقه و سیلاب قرار گرفت و بسیاری از شهرهای آن در شرایط بحرانی قرار گرفتند. همین مسئله به تعطیلی بیش از 144 ساعتی خدمترسانی بنادر و کاهش قابل توجه گردشگری و مسافرت دریایی نوروزی در مناطق ساحلی آن منجر شد. با این وجود، شهرهای بندری بزرگ این استان میزبان جمعیت بسیاری بودند.
در نتیجهی شرایط جوی در ایام نوروز، بهمنظور تامین ایمنی گردشگران و مسافران نوروزی، اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان، گردشگاههای مشرف به سواحل خور موسی را تخلیه کرد و 230 نفر از ساکنان این مناطق را در مجتمع بندری اسکان داد.
بندر امام خمینی(ره) در طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 بیش از 100 هزار بازدیدکننده داشت که در مقایسه با سال قبل، 15 درصد کاهش را نشان میدهد. بندر آبادان اما امسال نیز در آبراه بینالمللی اروندرود و بهمنشیر و یادمان شهدای والفجر اروندکنار، 428 هزار و ۷۹۲ گردشگر به خود دید و دومین مقصد گردشگران دریایی در میان تمام بنادر کشور بود.
میزبانی از گردشگران دریایی نوروزی در این استان از طریق 36 شناور و 40 اسکله مسافری و چندمنظوره انجام شد و روز نهم فروردین، پررونقترین زمان در طرح نوروزی برای بنادر خوزستان بود.
عادل دریس، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان خوزستان، اتخاذ تمهیدات ایمنی از جمله ممنوعیت انجام هرگونه گردش قایقهای تفریحی در سواحل آبهای خور موسی و ارتقا میزان آمادگی در برابر احتمال وقوع حوادث غیرمترقبه را از جمله اقدامات این اداره کل برشمرد و اعلام کرد: کمیته گردشگری دریایی اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان با حضور نمایندگان نهادهای مربوطه (شامل نیروی دریایی سپاه، دریابانی، فرماندهی انتظامی و فرمانداری شهرستان ماهشهر، اداره میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداریها، اداره شیلات و تعاونیهای صیادی ماهشهر و سربندر)، طی نیمه دوم سال 1397 تشکیل و جلسات متعددی هم برگزار شد که افزایش کمی و کیفی خدمات گردشگری دریایی در گردشگاههای سواحل خور موسی، ارتقا آگاهی گردشگران درباره نحوه استفاده ایمن و مطلوب از این گردشگاه ساحلی و ساماندهی قایقداران و فراهمکردن زمینه لازم برای تسهیل فعالیت آنها از اهم نتایج فعالیت این کمیته بود.
همچنین امین موسیپور، معاون امور دریایی اداره کل بنادر و دریانوردی استان خوزستان، ضمن تاکید بر آمادگی کامل تجهیزات نجات دریایی بندر امام خمینی(ره) در ایام نوروز، ساماندهی فعالیت قایقداران و هماهنگی برای تامین سهمیه سوخت شناورهای آنها را از جمله تمهیدات نوروزی با همکاری فرمانداری، اداره میراث فرهنگی شهرستان ماهشهر و تعاونی صیادان این شهرستان دانست.
از دیگر فعالیتهای اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان میتوان به این موارد اشاره کرد: تعیین محدوده تردد و فعالیت قایقهای تفریحی و شناور مسافری با بویهگذاری، انجام مانور تجسس و نجات برای ارتقا سطح آمادگی کارکنان و بررسی تجهیزات، پوشش بیمهای مسافران دریایی و قایقرانها، بازدید میدانی از وضعیت فعالیتهای انجامشده در مراکز گردشگری دریایی، استقرار کانکس به همراه تیم امداد و نجات دریایی، آمبولانس باری و ارائه کمکهای اولیه پزشکی در پارک ساحلی بندر.
استقبال گردشگران از بنادر بکر سیستان و بلوچستان
گردشگری دریایی همانند سایر فعالیتهای بندری و دریایی در بندر چابهار، طی سالهای اخیر رشد شتابانی داشته و نگاهها بیش از گذشته به ظرفیتهای بکر این بندر جلب شده است، بهطوریکه بندر چابهار در ایام نوروز 1398 میزبان 68 هزار گردشگر دریایی بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، بیش از 18 درصد رشد داشته است.
این بندر با 9 اسکله مسافری و چندمنظوره و 95 شناور مسافری فعال در بازهی 20 روزه طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 به بازدیدکنندگان خدمترسانی کرد و روز ششم فروردین با شش هزار نفر بازدیدکننده، شاهد بیشترین آمار گشت دریایی بود.
به دلیل شرایط مساعدتر آب و هوایی در استان سیستان و بلوچستان در مقایسه با سایر استانهای بندری که درگیر سیلاب و بارندگیهای شدید بودند، خوشبختانه فعالیت بنادر این منطقه در تمام طول نوروز برقرار بود. در میان 9 پست اسکلهی رمین، پسابندر، بریس، گواتر، پزم، تنگ، تیس، هفت تیر و شیلات، بندر تیس ، با بیش از 18 هزار گردشگر، پررونقترین بندر استان در نوروز 1398 بود.
به گفته مدیرکل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان، آموزش، برگزاری مانور نجات، فرهنگسازی، آگاهیبخشی و اطلاعرسانی رسانهای برای رشد و ارتقا گردشگری دریایی، از جمله اقدامات این اداره کل برای استقبال از طرح گردشگری دریایی نوروز 1398 بود.
بهروز آقایی همچنین گفته است: در طول این طرح با هدف پیشگیری از فعالیتهای غیرایمن، بیش از هزار و 280 نفر ساعت نظارت در مراکز پرتردد تفریحات دریایی با شعاع 240 کیلومتر (چابهار، از شرق رمین، بریس، پسابندر تا گواتر و از غرب کنارک، پزم تا تنگ) انجام گرفت. همچنین پیشبینیهای لازم بهمنظور اسکان میهمانان نوروزی در مکان سرپوشیده و ارائه خدمات ضروری در صورت تغییر شرایط جوی نیز انجام شد.
رشد 15 درصدی گردشگری دریایی در مازندران
سواحل مازندران حد فاصل رامسر تا فرحآباد در طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 با رشد 15 درصدی نسبت به سال قبل، میزبان بیش از 230 هزار نفر بود که مقصد بیشتر این گردشگران دریایی هم رامسر ذکر شده است. این در حالی است که به دلیل شرایط جوی، و بهمنظور حفظ ایمنی مسافران، فعالیتهای گشت دریایی 48 ساعت تعطیل بود.
در مجموع در این بازه زمانی 51 شناور فعال از طریق دو اسکله و 55 ایستگاه فعال، خدمات گشت دریایی را ارائه کردند و این استان در روز چهارم نوروز، بالاترین آمار بازدید را در کل زمان طرح
داشته است.
در آغاز طرح نوروزی گردشگری دریایی، اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران اولویت خود را ایمنی دریایی سفرهای نوروزی اعلام کرد و بر این اساس، بازرسان ویژه دریایی این اداره کل بهطور مستمر با انجام گشتهای دریایی بر ایستگاههای گردشگری بهمنظور رعایت الزامات ایمنی توسط شناورها و قایقهای گردشگری، نظارت داشتند و در مجموع بیش از هزار و 200 نفر ساعت بازرسی انجام شد که در نتیجه آن از تردد قایقها و تجهیزات ناایمن جلوگیری به عمل آمد. همچنین بهمنظور آمادگی برای عملیات جستوجو و نجات، از شناور ناجی بهمنظور گشتزنی در محدوده 350 مایل دریایی استفاده شد.
در بازه زمانی اجرای طرح، علیاکبر مرزبان، مدیرکل امور دریانوردان و سازمانهای تخصصی بینالمللی سازمان بنادر و دریانوردی، بهمنظور بررسی وضعیت طرح نوروزی گردشگری دریایی، از ایستگاههای دریایی، اسکلههای بندری و موزه دریایی اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران بازدید کرد و بر جایگاه مهم مازندران در زمینه جذب گردشگر دریایی با توجه به جاذبههای فراوان منطقه، تاکید کرد.
در پایان ایام نوروز نیز محمدتقی انزانپور، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان مازندران، از اجرای طرح پایلوت در زمینه شناسایی نقاط گردشگری دریایی در سطح استان خبر داد و اعلام کرد: این طرح با حمایت سازمان بنادر و دریانوردی و بانکها اجرا میشود و طی آن بازدید روزانه از هفت فروند شناور و بیش از دو هزار قایق و جتاسکی گردشگری فعال در ایستگاههای ساحلی را با همکاری فرماندهی دریابانی استان خواهیم داشت.
افتتاح چند پروژه با حضور رئیسجمهوری
بنادر استان گیلان در نوروز امسال 183 هزار بازدیدکننده داشتند که به دلیل بارندگیهای گسترده و وضعیت راههای این استان، حدود 35 هزار نفر (19 درصد) نسبت به نوروز 1397 کاهش داشت. در نتیجهی این شرایط، 183 ساعت فعالیتهای گردشگری در بنادر استان متوقف شد.
بیشتر گردشگران دریایی گیلان، بندر انزلی را بهعنوان مقصد خود انتخاب کردند و روز 14 فروردین، پررونقترین روز گردشگری دریایی نوروز 1398 در این استان بود.
خدمات گشتهای دریایی در گیلان از طریق شش اسکله و 400 شناور فعال ارائه شد و این شناورها حدود 39 هزار بار تردد دریایی را ثبت کردند.
در ایام نوروز و پیش از آن، چهار گروه بازرسی بهطور مستمر مراکز ارائهدهنده خدمات گردشگری دریایی استان را با هدف استانداردسازی خدمات و جلوگیری از وقوع حوادث پایش کردند که در نتیجه آن هیچ حادثه دریایی در این طرح رخ نداد. در همین راستا در اسفندماه 1397 طرح ایمنی سفرهای دریایی با رژه ارگانهای دریایی استان گیلان شامل شناورهای اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان، نیروی دریایی ارتش، دریابانی، اداره کل شیلات، هلال احمر و محیط زیست در بندر انزلی برگزار شد. برگزاری جلسه هماهنگی ارگانهای دریایی بهمنظور اجرای طرح ایمنی گردشگری دریایی در نوروز ۱۳۹۸ با حضور مدیرکل بنادر و دریانوردی، نمایندگان نیروی دریایی ارتش ج.ا.ا، نیروی دریایی سپاه پاسداران، فرماندهی دریابانی، یگان حفاظت محیط زیست، اداره کل هواشناسی استان و سایر دستگاهها و ارگانهای همکار در طرحهای استانی از دیگر فعالیتهای صورت گرفته است.
همچنین از دیگر اقدامات این اداره کل در طرح نوروزی گردشگری دریایی 1398 میتوان این موارد را برشمرد: تعیین مسیرهای ایمن قایقرانی، نصب علائم راهنما و کمک ناوبری در آبراههای استان، تهیه تجهیزات ایمنی و توزیع آن در مراکز مجاز ارائه خدمات گردشگری دریایی، ساماندهی همیاران ناجی استان، تهیه و توزیع بروشورهای راهنمای سفر دریایی ایمن، تهیه و نصب بنرهای اطلاعرسانی و توصیههای ایمنی در مبادی ورودی شهرهای ساحلی استان و مراکز گردشگری دریایی، بازرسی مستمر مراکز ارائه خدمات گردشگری دریایی و سایر دستگاهها و ارگانهای همکار در تامین ایمنی و امنیت آبراههای استان.
پیش از آغاز طرح، در اسفند 1397 و در جریان سفر رئیسجمهوری و وزیر راه و شهرسازی به استان گیلان، از چند طرح این وزارتخانه از جمله پروژه راهآهن و آزادراه قزوین ـ رشت رونمایی شد. در حوزه بندری و دریایی نیز سه پست اسکله، ۱۲ کندوی سیلوی غلات و چهار مخزن روغن خام خوراکی در مجتمع بندری انزلی با حضور اسلامی و ارتباط ویدئویی رئیسجمهوری
بهرهبرداری شد.
خرمشهر و 147 هزار گردشگر دریایی
بندر خرمشهر در تعطیلات نوروز، پذیرای 147 هزار گردشگر دریایی در کارون و اروندرود بود و 11 شناور و 200 فروند قایق موتوری در این مدت در مسیرهای کارون، اروند صغیر و اروندرود فعال بودند و روزانه 520 صندلی برای گشتهای دریایی تامین شد.
امسال برای نخستینبار برنامههای گردشگری دریایی برای زائران راهیان نور تدارک دیده شد و دو کشتی بزرگ مسافربری نیز برای این منظور در نظر گرفته شد.
اسکلههای مسافری و گردشگری فعال این بندر در ایام نوروز شامل ۹ پست اسکله در کارون (دو پست خصوصی)، دو پست اسکله در اروند صغیر (اسکله پدالی و اسکله قایق موتوری) و یک پست اسکله پایانه مسافربری خلیج فارس و اسکله مسافربری نگین بود.
پیش از آغاز طرح نوروزی، اداره کل بنادر و دریانوردی خرمشهر بهمنظور ایمنی گردشگری دریایی و کاهش حوادث دریایی، جلساتی را با نهادهای ذیربط در این بندر برگزار کرد و تصمیمات لازم اتخاذ شد. از جمله اقدامات عملیاتی شده در این زمینه، تخریب و جمعآوری اسکلههای غیرمجاز در سطح رودخانه کارون بود.
همچنین به دلیل شرایط نامساعد آبوهوا و بارندگی شدید و بالارفتن حجم ورودی آب کارون و اروند، فعالیت شناورهای تفریحی برای روزهایی ممنوع و متوقف شد.
به دنبال وقوع سیل گسترده در بخشهایی از استان خوزستان، اداره کل بنادر و دریانوردی خرمشهر تمام امکانات و عوامل اجرایی و تجهیزات را برای امدادرسانی به حالت آمادهباش درآورد و تجهیزات، قایق و اقلام موردنیاز را به بخشهای آسیبدیده ارسال کرد.
احداث اسکله تفریحی گردشگری در امیرآباد
بندر امیرآباد بهعنوان بزرگترین بندر تجاری شمال کشور در نوروز 1398، از شش هزار و 756 گردشگر دریایی در سواحل تحت حاکمیت خود میزبانی کرد و 75 شناور تفریحی مستقر در 15 پست اسکله منطقه تعریفشده، هزار و 135 نوبت تردد دریایی داشتند.
در حوزه ایمنی گردشگری، گروههای معینشده بهصورت مستمر بازرسی انجام دادند و 350 نفر ساعت گشت دریایی و 200 نفر ساعت گشت ساحلی در ایام نوروز انجام شد و شناور جستوجو و نجات دریاییِ «ناجی 1» بهصورت مستمر فعال بود.
مدیر بندر امیرآباد با اشاره به تفویض مسئولیت طرح گردشگری دریایی این منطقه به بندر امیرآباد از طرف سازمان بنادر و دریانوردی عنوان کرد: گردشگری دریایی در این ایام در محل بندر امیرآباد، پلاژهای فرحآبادِ ساری و مرواریدِ نکا انجام و بهمنظور حفظ سلامت و ایمنی گردشگران در مناطق مشخصشده، عملیات تعیین مسیر گردشگری و بویهگذاری اجرایی شد. همچنین بر عدم ارائه خدمات تفریحی دریایی در شرایط نامساعد جوی و دریایی، جلوگیری از فعالیت و تردد شناورهای فاقد هویت و استفاده از شناورهای مجهز و ایمن تاکید شد.
سیاوش رضوانی افزود: اشاعه فرهنگ صحیح گردشگری دریایی با چاپ بروشور، بنر و اسلایدهای آموزشی و پخش از تلویزیونهای شهری، ارسال پیامک گزارش وضعیت جوی و دریایی به دستاندرکاران و استفاده از قابلیتها و توانمندیهای سازمانهای مردمنهاد همیار ناجی برای کاهش میزان حوادث و سوانح دریایی از دیگر اقدامات اجراشده در طرح نوروزی گردشگری دریایی بود.
به گفته او، برگزاری جلسه هماهنگی ساماندهی طرح گردشگری دریایی، احداث اسکله تفریحی، سکوی نگهداری جلیقههای نجات، مبلهکردن قایقهای تفریحی و اجرای مانور مدیریت بحران در بندر امیرآباد از دیگر اقدامات انجامشده است.
بندر امیرآباد در کنار ارائه خدمات گردشگری دریایی، بر اساس دستور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، امکانات و توان خود را برای کمک به آسیبدیدگان مناطق سیلزدهی همجوار در اختیار آنها قرار داد.
همچنین در جریان اجرای طرح، تعدادی از مدیران سازمان بنادر از جمله معاون مهندسی و توسعه امور زیربنایی و مدیرکل امور دریانوردان و سازمانهای بینالمللی از بندر امیرآباد بازدید و بر روند ارائه خدمات گردشگری دریایی نظارت کردند.|