بر اساس چشماندازهای ترسیمشده، اقدامات و اهداف تحققیافته در حوزه دریایی و بندری استان هرمزگان در محورهای گردشگری دریایی، توسعهای، عمرانی، سرمایهگذاری، ایمنی دریایی و بندری به شرح ذیل است:
توسعه و تکمیل زیرساختهای گردشگری
توسعه و تکمیل زیرساختهای گردشگری با هدف بهبود معیشت ساحلنشینان و همچنین جذب گردشگر در حوزه دریایی از اهداف مهم بوده است. این اهداف، در سال گذشته، با طراحی، ساخت و نصب اسکله و رمپها ـــ بهشکل کاملا بومی ـــ در مناطق مستعد گردشگری، نصب سایبان در بنادر و جزایر، برگزاری دورههای آموزشی برای بومیان منطقه، تجهیز تعاونیها و همیاران ناجی به ملزومات ایمنی و همچنین تجهیز بنادر گردشگری به سیستم رادیویی VHF و بادسنج، با هدف ارتقای ایمنی دریایی، در این مناطق محقق شدهاند.
ارتقای ایمنی دریایی و بندری
اقدامات پنجگانهای در حوزه مسیرهای دریایی، ارتقای ایمنی شناورها و بنادر مسافری و تجاری، تقویت اطلاعرسانی و مقابله با شرایط اضطرار از سوی این ادارهکل در سال گذشته در دستور کار قرار گرفته بود و امسال نیز بهشکل مداوم پیگیری میشود.
انجام مطالعات ارزیابی ریسک مسیرهای مسافری، تهیه راهنمای مسیرها، شناسایی و نصب علائم کمکناوبری موردنیاز در مسیر، شناسایی محدودههای کمعمق در مسیر تردد، همچنین استقرار بویه مخصوص برای راهنمایی شناورهای مسافری و تجاری، با هدف مشخصکردن مسیرهای ایمن تردد دریایی و اعلام به کلیه دستگاههای ذیربط، و نیز پایش مستمر مسیرهای تردد شناورهای مسافری و تجاری توسط مرکز کنترل ترافیک VTC از اقدامات صورتگرفته در این حوزه بوده است.
همچنین، روزآمدسازی دستورالعملهای جستوجو و نجات دریایی برای برجهای کنترل تمامی بنادر تابعه، استقرار تیم پاسخگویی به شرایط اضطرار (واکنشسریع)، برگزاری رزمایشهای بزرگ امداد و نجات و همچنین مانورهای اطفای حریق، ایمنی و امنیتی در بنادر مسافری و تجاری استان از یکسو، و انجام هماهنگی لازم با نهادهای دریایی برای استفاده از امکانات آنها در شرایط اضطرار، استقرار شناورهای گشتی و جستوجو و نجات دریایی برای انجام پایشهای مستمر در مسیرهای مشخص از سوی دیگر، از مهمترین تدابیر لازم در مواجهه با شرایط اضطرار بوده است.
تاکید بر نقش مهم و موثر ایمنی شناورها در جابهجایی مسافر، با برنامهریزی و کنترل و بازرسی فنی و ایمنی متمرکز از شناورهای مسافری و تجاری آغاز شد و بهصورت مستمر ادامه دارد.
ازجمله مهمترین اقداماتی که در بخش ایمنی شناورهای مسافری و تجاری انجام گرفته است، میتوان به برنامهریزی برای استقرار بازرسان ایمنی و فنی با هدف انجام کنترلهای لازم، آموزش مستمر خدمه شناورها، اجرای بخشنامهی حمل خودرو با لندینگکرافت، بهکارگیری مهماندار خانم بر روی شناورها و ارائه آموزشهای لازم برای خدماترسانی مطلوبتر اشاره کرد.
سرمایهگذاری بیش از 51 هزار میلیارد ریالی
میزان سرمایهگذاری صورتگرفته در سال 1398 بیش از 51 هزار میلیارد و 240 میلیون ریال است و این سرمایهگذاری در قالب پنج فقره قرارداد منعقدشده با بخش خصوصی صورت پذیرفته است. این میزان سرمایهگذاری در همسنجی با مدت مشابه سال گذشته، حدود سه هزار و 782 درصد افزایش را نشان میدهد. میزان اشتغال مستقیم حاصل از انعقاد قراردادها نیز 450 نفر بوده است.
پروژههای مهم عمرانی و فنی
طرحهای متعدد عمرانی و فنی در سال گذشته در حوزههای زیربنایی و روبنایی در بنادر استان، با اعتبار دو هزار و 396 میلیارد ریال و اشتغالزایی برای 970 نفر، مورد بهرهبرداری قرار گرفت. این پروژهها عموما در بخشهای نفتی، سرمایهای، زیرساختی، خدماتی و مسئولیتهای اجتماعی بوده است. یکی از مهمترین این پروژهها، که با پیگیری محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، و اهتمام مهندس راستاد، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، در بندر شهیدرجایی ـــ بهعنوان بندرِ آزمونه و پایلوت ـــ به انجام رسید، اجرای گام نخست طرح الکترونیکیکردن روند ورود کامیونها با هدف هوشمندسازی این بندر و توزیع عادلانهی بار بوده است. این مورد با مشارکت ادارهکل راهداری و حملونقل جادهای اجرا شد که رضایتمندی رانندگان را نیز به همراه داشته است.
تکمیل فاز ۳ بندر شهیدرجایی یکی از مهمترین پروژههای سال جاری است که با بهرهبرداری از آن، 2/2 میلیون TEU به ظرفیت کانتینری بندر اضافه میشود. ساخت این پایانه جدید، ظرفیت تخلیه و بارگیری بندر شهیدرجایی را از 8/5 میلیون به هشت میلیون TEU افزایش خواهد داد.
یکی دیگر از پروژههای مهم عمرانی بندر شهیدرجایی، اجرای سه پست اسکله نفتی است که با جدیت در حال اجراست و در بازه زمانی تعیینشده، طی سال جاری، تکمیل خواهد شد.
توسعه حملونقل چندوجهی
توسعه حملونقل چندوجهی، بهویژه افزایش سهم بخش ریلی در بنادر کشور یکی از راهبردهای مهم در سال «جهش تولید» است. ازاینرو، سازمان بنادر و دریانوردی بهدنبال توسعهی هرچه بیشتر فعالیتهای ریلی در بندر شهیدرجایی و بنادر دیگر است. امضای تفاهمنامه همکاری بین سازمان بنادر و دریانوردی و راهآهن جمهوری اسلامی ایران در اواخر اسفندماه سال گذشته نقطهعطفی بود تا نقش فزایندهی توسعه حملونقل چندوجهی در بنادر پررنگتر از گذشته محقق شود. حفظ کیفیت غلات، جلوگیری از هدررفت بهدلیل حذف تخلیه و بارگیری مکرر، کوتاهشدن زمان حمل این کالای راهبردی، کاهش آلایندگیهای زیستمحیطی، کاهش مصرف سوخت و کاهش ترافیک بندری ازجمله مهمترین مزایای بهرهگیری از حملونقل چندوجهی به شمار میآید.
تسهیل صادرات از بنادر، بهویژه بنادر کوچک
بهعلت برخورداری از مزیتهایی چون مسیر کوتاه دریایی با کشورهای همسایه، یکی از موضوعات حائز اهمیت، توجه به بنادر کوچک با هدف رونق صادرات محصولات کشاورزی و کالاهای غیرنفتی است. توجه به بنادر کوچک، در کنار ایجاد ظرفیتهای توسعهای در بنادر بزرگ، کمک شایانی در جهش تولید و تسریع امر صادرات محصولات غیرنفتی دارد. موضوع دیگر که بهعنوان سیاست کلی در دستور کار قرار دارد و بسیار مهم است، توجه به بنادر کوچک برای بهبود معیشت ساکنان مجاور این مناطق و توسعه صادرات محلی به کشورهای همسایه است. ازجمله اقدامات انجامشده در این حوزه میتوان به لایروبی بنادر کوچکِ شرق و غربِ استان، استقرار شناور ناجی در بندر جاسک و ساخت شیبراههی پهلوگیری این شناور، طرح احداث ساختمان مرجع دریایی، دیوارکشی و تعمیرات اساسی اسکلههای بتنی بنادر کوچک اشاره کرد. همچنین روند توسعه زیرساختهای سهگانه در بخشهای مسافری، کانتینری و تجاری در بنادر کوچک شرق و غرب استان برای متوازنسازی ترافیک دریایی، فعالسازی بنادر کوچک منطقه برای بهبود معیشت ساحلنشینان آن، با تلاش مضاعفی در دستور کار است.
هوشمندسازی تردد شناورهای مسافری و تجاری
بنادر و حملونقل دریایی نیازمند سختافزار و نرمافزار بهروز و هوشمند است. ماشینیکردن فعالیتهای دریایی، علاوه بر پویایی و سرعت، باعث ارتقای بهرهوری و افزایش ایمنی تردد خواهد شد. ادارهکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان در سال «جهش تولید» سعی و همت خود را برای بهرهگیری از فناوریها بر اساس استانداردهای روز صنعت حملونقل دریایی به کار گرفته است. این اداره تکمیل استقرار کامل سامانه جامع دریایی و هوشمندسازی عملیات ترددهای دریایی و بندری را معطوف به بنادر بزرگ نمیداند و تعمیم سختافزار و نرمافزار هوشمند را به دیگر بنادر هرمزگان مجدانه دنبال میکند. کنترل تردد شناورها، ثبت عملیات مسافر و خودرو، اجازه حرکت و پایش و مانیتورینگ لحظهای فرایند تخلیه و بارگیری خودروها ازجمله مزایای هوشمندسازی عملیات دریایی در بنادر است. هوشمندسازی بنادر، بهعنوان یک الگو، با هدف رسیدن به عملیات سریعتر و ارزانتر در بنادر، نیازمند ایجاد زیرساخت مناسب است. با تکمیل فرایند هوشمندسازی در بنادر هرمزگان ضمن اینکه میتوان با برنامهریزی نظاممند در فضای محدود بار بیشتری را جابهجا کرد، کشتیهای بیشتری را نیز میتوان پذیرش کرد و خدمات بهتری را نیز میتوان به صاحبان کالا و مسافران ارائه داد.
تقویت زیرساختهای تجارت دریایی
توسعه زیرساختهای بندری و حملونقل دریایی، علاوه بر اشتغالزایی و توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه، تاثیر قابل توجهی در بهبود معیشت و رونق زندگی ساحلنشینان خواهد داشت. با فراهمشدن زیرساختهای لازم در بنادر استان، با توجه به نزدیکی آنها به کشورهای حاشیه خلیج فارس، این بنادر میتوانند به کانونهای فعال صادراتی تبدیل شوند.
ایجاد، تجهیز و توسعه زیرساختهای لازم در بنادر استان زمینهساز تحولی چشمگیر در بحث جهش تولید، رونق صادرات غیرنفتی و تجارت دریایی با کشورهای منطقه خلیج فارس خواهد شد. تقویت بنادر، با هدف پشتیبانی از امر صادرات محصولات کشاورزی و غیرنفتی و تسهیل این امر ـــ مبتنی بر سیاستهای ابلاغی سال «جهش تولید» ـــ چشمانداز مهم و نقشه راه سال جاری است.
تسریع در تکمیل پروژههای عمرانی و زیرساختی
یکی از مهمترین برنامههای سال «جهش تولید» ـــ بهموازات بندرسازی ـــ الحاق اراضی جدید و انجام پروژههای عمرانی است. بهرغم شیوع ویروس کرونا و تبعات ناشی از آن، طرحهای عمرانی از روند روبهرشدی برخوردارند. تمام تلاشها به کار گرفته شدهاند تا با استفاده از ظرفیتهای قانونی و اسناد بالادستی، برای تسریع در روند اجرایی پروژهها، اقدام شود. با به نتیجه رسیدن مهندسی ارزش در عملیات عمرانی این پروژهها قطعا شاهد کاهش هزینههای طرح خواهیم بود.|