یکی از شرکتهای مهم داخلی که در سالهای پس از انقلاب راهاندازی شده و به معنی دقیق کلمه، به رونق ملی افزوده است، شرکت «گروه صنعتی کهرنگ» نام دارد که از مساعدت و همراهیِ شش شرکت دیگر شکل گرفته است. این گروه صنعتی، تمام همت و تلاش خود را صرف اجرای پروژههای دریایی، صنایع فولاد، معادن و ساختمان، و طراحی و تولید انواع ضربهگیرهای اسکله (فندر) و فرانتالفریم کرده است و اگر بگوییم که در برخی از این امور، آوازهای جهانی دارد، پُربیراه نگفتهایم. یکی از کارهای مهم «گروه صنعتی کهرنگ»، تولید انواع ضربهگیرهای اسکله برای بنادر کشور است که حتی دانش فنی تولید آن را صادر هم کرده است.برای آشنایی بیشتر با این شرکت موفق، شما را به خواندن گفتوگویمان با مهندس مصطفی رناسی، مدیرعامل «گروه صنعتی کهرنگ»،
دعوت میکنیم.
شرکت «گروه صنعتی کهرنگ» فعالیت جدی و حرفهای خود را از چه سالی و با چه هدفی آغاز کرده است؟
«گروه صنعتی کهرنگ» متشکل از شرکتهای «کهرنگلاستیک»، «سازندیش»، «کهرنگبسپار»، «پارسبندر»، «کهرنگنیرو» و «گسترش فناوری کهرنگ» است. این گروه صنعتی فعالیتهای خود را در خصوص تامین نیازهای صنایع دریایی، فولاد و معادن، با راهبرد نوآوری و تولید محصولات ویژه، از سال 1365 آغاز کرده است.
در راستای اهداف تعریفشده، همکاری با دانشگاههای صنعتی کشور در اولویت این شرکت بوده است و بهعنوان اولین پروژه، طرح تولید ضربهگیرهای اسکله (فندر) در حالی در دستور کار این شرکت قرار گرفت که در آن زمان در داخل کشور تولید نمیشد و بنادر کشور برای تامین آن با مشکلات عدیده روبهرو بودند.
طراحی و تولید ضربهگیر اسکله (فندر) با تشکیل تیمهای متعدد در زمینهی طراحی قالب، طراحی فرمولاسیون انتقال حرارت، ایجاد امکانات ضروری آزمایشگاهی و کارگاهی، نصب و راهاندازی تجهیزات لازم جهت انجام تستهای موردنیاز، مطابق استاندارد (PIANC) و مشخصات فنی شرکت «Bridgestone» ژاپن، صورت گرفت؛ و درنهایت، اولین قطعه برای اسکلهی جزیرهی ابوموسی به سفارش شرکت «صنعتی دریایی ایران (صدرا)» به وزن 160 کیلوگرم تولید شد و تستهای شیمیایی در پژوهشکده پلیمر پژوهشگاه صنعت نفت و تستهای مکانیکی (جذب انرژی و نیروی عکسالعمل) در دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام و مورد تایید قرار گرفت.
لطفا توضیح بدهید که شرکت شما در چه زمینههای دیگری فعال است؟
این گروه صنعتی موفق به تولید انواع ضربهگیرهای اسکله برای بنادر مختلف کشور شده است که یکی از نمونههای آن، تولید موفقیتآمیز ضربهگیر (SUC1650) به وزن 2500 کیلوگرم برای اسکله پالایشگاه بندر عباس در سال 1379 بود؛ همچنین این شرکت موفق به صدور فناوری تولید ضربهگیر به کشور چین در مقابل دریافت فناوری ساخت سدهای لاستیکی، بهصورت پایاپای، شده است و صادرات این نوع ضربهگیرها برای یکی از مهمترین آبراههای جهان، کانال پاناما، افتخار دیگری برای این شرکت است. هماکنون این شرکت تولید فندر سلولی 1600 SUC به وزن 3000 کیلوگرم و 1200 Cone Fender را برای اسکلههای نفتی شهیدرجایی و امیرآباد در دست اقدام دارد.
در این گروه صنعتی، برای بیش از 30 بندر کشور، ازجمله بنادر شهید حقانی، لارک، نوشهر، امیرآباد، چمخاله، اروندکنار، امامخمینی(ره)، بوشهر، کیش، اسکلههای شناور ساخته شده است و همچنین، دربهای حوض خشک (Dry Dock Gate) شرکت «عظیمگسترش هرمز» (ایزوایکو) به وزن 1800 تن، تحت کلاس GL، ساخته و آباندازی شده است. از دیگر زمینههای فعالیت این شرکت میتوان به تولید قطعات لاستیکی ویژه برای صنایع دریایی، تولید انواع بالشتکهای الاستومری برای مقاومسازی ساختمانها در مقابل زلزله، تولید شاکسل (Shock Cell) برای اسکلههای نفتی و قطعات ویژه صنایع نفت و گاز، تولید قطعات لاستیکی ویژه برای فراساحل از قبیل Piggy Back Saddle جهت لولهگذاری کف دریا و پوشش لاستیکی (Rubber Lining) و لولههای زیر دریا اشاره کرد.
«گروه صنعتی کهرنگ» در زمینه صادرات ضربهگیر علاوه بر کانال پاناما، به امارات، عربستان و فرانسه نیز فعال بوده است. ضمن توضیح در اینباره، بفرمایید اینروزها که کشورمان به دلیل تحریمهای ناجوانمردانه آمریکا شرایط خاصی را تجربه میکند، باز هم چنین فعالیتهایی صورت میگیرد؟
در دههی 80، این گروه صنعتی به کشورهای گوناگون ازجمله عربستان، امارات، کویت، کرهجنوبی و مالزی و کانال پاناما صادرات داشت و برای ایجاد شعبه این گروه صنعتی در عربستان سعودی برنامهریزی شده بود که متاسفانه، با توجه به بحران در روابط سیاسی، صادرات به این کشور و کشورهای دیگر محدود شد، اما هماکنون این شرکت به کشورهای افغانستان و عراق صادرات قابلتوجهی دارد.
قرارگرفتن در این موقعیت و جایگاه تا چه حد به امکانات مربوط میشود و چه میزان از آن مربوط به حوزههای دیگر غیر از کار شماست؟
موفقیت این شرکت مرهون نوآوری و توسعه واحد تحقیق و توسعه و عملیکردن شعار «ما میتوانیم» و رعایت استانداردهای بینالمللی بوده است و تولیدات آن تحت کلاسهای بازرسی نظیر GL، DNV و BV انجام گرفته است. حمایت سازمان بنادر و دریانوردی، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء، شرکت «صنعتی دریایی ایران (صدرا)» و شرکت «تاسیسات دریایی ایران» از این شرکت در جایگزینی تولیدات ملی، بهجای واردات، در توسعه این گروه صنعتی بسیار موثر بوده است.
برای توسعه فعالیت خود، تا چه اندازه به بهرهگیری از توان فنی و مالی شرکای خارجی نیاز دارید؟
اساسا، راهبرد این گروه صنعتی ایجاد دانش فنی بوده است و در مواقع لزوم، از مشاوران بینالمللی نیز در این راستا بهره گرفته است. در صورت وجود ارتباطات بینالمللی مناسب، این گروه میتوانست نسبت به صادرات قابلتوجه به کشورهای گوناگون و همچنین ایجاد شعب در کشورهای منطقه اقدام کند.
در صورت امکان، در خصوص همکاری و قراردادی که «گروه صنعتی کهرنگ» با کشور چین دارد بیشتر توضیح دهید.
در قرارداد بین این شرکت با شرکتهای چینی، ما دانش فنی تولید ضربهگیرهای اسکله را به آن کشور انتقال دادیم و بهصورت پایاپای، فناوری ساخت سدهای لاستیکی را دریافت کردیم. این فناوری نقش بسیار اساسی در توسعه کشاورزی، آبخیزداری، جلوگیری از پسزدن آب دریا به خشکی، پرورش ماهی و ایجاد دریاچههای مصنوعی در کشور دارد. پس از دریافت این فناوری، تعداد زیادی از سدهای لاستیکی در شمال کشور نصب و راهاندازی شده است.
شرکت «گروه صنعتی کهرنگ» و رقبای داخلی آن، تا چه اندازه میتوانند تامینکننده نیاز کشور باشند؟
این گروه صنعتی قادر به تامین کل نیاز کشور در زمینههای زیر است:
طراحی و ساخت انواع ضربهگیرهای اسکله ازجمله Cell Fender، Cone Fender، Seal Fender، D-Fender، Shear Fender، V Fender و Key Hole Fender.
طراحی و ساخت انواع ضربهگیر شاکسل (Shock Cell).
طراحی و ساخت انواع ضربهگیر کامپوزیت (Composite Fender) برای سکوهای نفتی.
طراحی و ساخت انواع بویههای دریایی (Marine Buoys).
طراحی و ساخت انواع Bollard، Quick Release، Fairlead و Winch.
تهیه و ساخت دربهای شناور حوض خشک (Dry dock gates)، نوسازی و تعمیرات کشتیهای حامل نفت خام و گاز مایع (VLCC، LNG).
طراحی، ساخت، شمعکوبی و نصب اسکلههای شناور (Floating Jetties).
طراحی و تولید انواع ضربهگیرهای شناور.
تولید انواع قطعات لاستیکی Piggy Back Saddle برای لولهگذاری کف دریا.
تولید پوشش نئوپرن لولهها و زانوییها، اسپولهای دریایی.
طراحی و تولید لاستیکهای آببندی دربهای حوض خشک.
سدهای لاستیکی (Rubber Dam).
تولید انواع قطعات پلیاورتان از قبیل سرندها، مخروطیها، پیگهای مصرفی در خطوط انتقال گاز.
طراحی و تولید بست درز انبساط پلها.
طراحی و تولید انواع بالشتک الاستومری (نئوپرن).
تهیه و ساخت سیستمهای تصفیه غبار و غبارگیر (Cooling and Dedusting Plant).
مهندسی، تهیه، ساخت و نصب و راهاندازی سیستمهای انتقال مواد و تجهیزات مربوطه.
اجرای پروژههای فولادسازی بهصورت مهندسی، تهیه و ساخت (EPC).
اهداف کوتاهمدت، میانمدت، بلندمدت شما برای توسعهی فعالیتهای شرکت و البته همکاری در دیگر پروژههای مرتبط بندری چیست؟
برنامه این گروه صنعتی، در کوتاهمدت، حفظ اشتغال موجود و تامین نیازمندیهای داخلی، در میانمدت، توسعه واحدهای گوناگون با توجه به نیازهای کشور، و در بلندمدت، توسعه صادرات و سرمایهگذاری مشترک با کشورهای همسایه و ارائه سهام شرکت در سازمان بورس است.
آیا شرکت شما برای انجام فعالیتهای روزانه با چالشهایی هم مواجه هست؟ اگر هست، چه مواردی میتواند به رفع این چالشها کمک کند؟
یکی از مشکلات عمده این گروه صنعتی، تامین منابع مالی است. متاسفانه، تسهیلات بانکها، با بهرهی تمامشدهی بیش از 25درصد، برای صنایع مقرونبهصرفه نیست. همچنین، عدم پرداخت بهموقع مطالبات از سوی کارفرمایان، تورم شدید، مشکلات در تامین مواد اولیه خارجی و ارتباط با شرکتهای خارجی از چالشهای موجود است.
لطفا درباره تجهیزات مورد استفاده شرکت توضیح دهید.
در «گروه صنعتی کهرنگ» انواع دستگاهها و تجهیزات تولید لاستیک از قبیل انواع بمبوری، غلتکپرسهای سبک و سنگین، دستگاه کلندر، دستگاههای تراش و جوش، دستگاه نورد لوله و ورق، دستگاه تولید پلیاورتان، تجهیزات ماشینسازی و فلزکاری مورد بهرهبرداری قرار دارند.
شرکت «گروه صنعتی کهرنگ» در طول فعالیت خود گواهینامههای متعددی را دریافت کرده و در مواردی نیز از این شرکت تقدیر شده است. از دستاوردهای خود بگویید.
1. معرفی شرکت به مقام معظم رهبری بهعنوان نخبه صنعت و کارآفرین برتر ملی.
2. کارآفرین برتر ملی (1389) و دریافت لوح تقدیر و تندیس از رئیسجمهور وقت.
3. دریافت جایزه ابتکار صنعت در چهاردهمین جشنواره بینالمللی خوارزمی (1379) برای طراحی و ساخت بزرگترین ضربهگیر اسکله از رئیسجمهور وقت.
4. نخبه صنعت استان اصفهان (1388).
5. کارآفرین برجسته استان اصفهان (1387).
6. برگزیده اولین جشنواره کارآفرینی شیخبهایی (1382) برای طراحی و ساخت شاکسل.
7. انتقال فناوری ساخت ضربهگیر به کشور چین و دریافت فناوری ساخت سدهای لاستیکی از آن کشور، بهصورت پایاپای.
8. تولید و صادرات ضربهگیر به کشورهای امارات، عربستان، فرانسه و یکی از مهمترین آبراههای جهان ـ کانال پاناما.
9. امضای تفاهمنامه همکاریهای اقتصادی و انتقال فناوری با مرکز تحقیقات رابر مالزی، در حضور وزیر محترم اقتصاد و دارایی و وزیر کشور مالزی.
10. گواهینامه CE اروپا.
11. گواهینامه مدیریت کیفیت از شرکت بینالمللی Global و DNV.
12. گواهینامه انطباق از موسسه بینالمللی DNV.
13. گواهینامه تایید نوع (Type approval) از موسسه بینالمللی DNV جهت تولید کانتینر دریایی (container offshore).
14. گواهینامه بازرسی نهایی (final inspection) از موسسه لوید آلمان.
15. گزارش بازرسی (inspection report) از موسسه SGS.
16. جایزه طلایی بینالمللی بهخاطر کیفیت و اعتبار کاری از جشنواره کیفیت اروپا.
17. پروانه تحقیق و توسعه از وزارت صنایع و معادن.
18. گواهینامه صلاحیت پیمانکاری از سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور.
19. معرفی بهعنوان شرکت تولیدی برتر در جشنواره تولیدکنندگان برتر جوان از سوی وزارت صنایع و معادن (1388).
20. دریافت لوح تقدیر از سوی معاون وزیر صنایع و معادن برای پروژه تحقیقاتی جایگزینی سرندهای پلیاورتان بهجای نوع فلزی در شرکت «ذوبآهن اصفهان».
21. انتخاب بهعنوان کارآفرین برگزیده استان اصفهان در چهارمین جشنواره کارآفرینان برتر از سوی وزارت کار و امور اجتماعی.
22. انتخاب بهعنوان نخبه صنعت و معدن استان اصفهان در دهمین جشنواره پیشکسوتان جامعه صنعت و معدن استان از سوی وزارت صنایع و معادن.
23. انتخاب بهعنوان واحد صنعتی کارآمد و برتر در هفتمین جشنواره تولید ملی ــ افتخار ملی.
24. تایید توپکهای ساخت این شرکت از سوی شرکت «ملی مناطق نفتخیز جنوب».
25. تایید ضربهگیرهای اسکله ساخت این شرکت از سوی شرکت «ملی نفتکش ایران».
26. تایید ضربهگیرهای اسکله ساخت این شرکت از سوی شرکت «کشتیرانی بنیاد».
27. تایید شیرهای بازسازیشده از سوی شرکت «نفت فلات قاره ایران».
28. انتخاب بهعنوان عضو شورای راهبردی فناوریهای نوین استان از سوی وزارت کشور.
29. عضویت در کمیته کارآفرینان از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.
میدانیم که «گروه صنعتی کهرنگ» در مورد پروژههای متعدد دریایی نیز فعال است و تاکنون جمعی از مدیران دریایی کشور از این شرکت بازدید کردهاند. در صورت امکان، کمی بیشتر از توانمندیها و فعالیتهای خود در حوزه صنعت دریایی بگویید.
این گروه صنعتی، همان طور که پیشتر ذکر شد، در زمینه ساخت تجهیزات دریایی مختلف فعال است و خوشبختانه، اکثر مدیران عامل سازمان بنادر و دریانوردی از مجموعه «گروه صنعتی کهرنگ» بازدید داشتهاند که از آن جمله میتوان به بازدید جناب آقای مهندس راستاد، جناب آقای دکتر طاهری، جناب آقای دکتر دنیامالی و اعضای محترم هیئتعامل و مدیران کل مهندسی عمران در ادوار مختلف اشاره کرد.
چنانچه سخن ناگفتهای مانده است، بفرمایید.
«گروه صنعتی کهرنگ» قدردان حمایتهای سازمان بنادر و دریانوردی، بهویژه جناب آقای مهندس راستاد و هیئت محترم عامل سازمان، از تولید ملی و جایگزینی تولیدات داخلی بهجای تجهیزات وارداتی است و از نشریه «بندر و دریا» نیز برای توسعه فرهنگ دریانوردی و حمایت از ساخت داخل، تشکر و قدردانی به عمل میآورد.