گرچه شاید مهمترین وظیفه هر بندر را بتوان تخلیه و بارگیری دانست، اما آتشنشانی و ایمنی بندر نیز اهمیت زیادی دارند. کوچکترین حادثهای در بندر میتواند ضررهای جبرانناپذیری به تجهیزات، کارکنان و یا کالاهایی بزند که باید بدون هیچگونه ایرادی به دست مالکان و مردم برسند. مراکز آتشنشانی در بنادر بهصورت شبانهروزی وظایف نظارتی و پیشگیرانهی خود را انجام میدهند. بهطور معمول برای کارکنان این مراکز کلاسهای آموزشی و مانورهای متعدد برگزار میشود تا آمادگی بیشتری پیدا کنند و بتوانند هرگونه حادثهای را موفقیتآمیز به سرانجام برسانند.
در شصتوچهارمین قسمت برنامه «فانوس دریایی» به موضوع «آتشنشانی» پرداخته شده است.
وظایف آتشنشانی
به طور کلی ماهیت آتشنشانی با ریسک و خطر گره خورده است و تمامی افرادی که در آن به کار مشغول هستند، با جان و دل عواقب آن را پذیرفتهاند تا خیال همنوعانشان در هر شرایطی راحت باشد. از مهمترین فعالیتهایی که در مرکز آتشنشانی یک بندر انجام میشود میتوان به انجام گشتهای مکرر بهمنظور پیشگیری لازم بهصورت شبانهروزی در محوطههای بندر؛ توصیه و راهنمایی لازم و جلوگیری از ایجاد حریق بهمنظور گرمایش در محوطه بندری؛ بدرقه حمل مواد سوختی به داخل بندر تا مقصد (کشتیها، سوخت حرارتی،...)؛ نظارت بر کالاهای گرم بهمنظور نمونهبرداری آهنآلات و لوله؛ نظارت بر تمام عملیات برشکاری و جوشکاری کشتیها و محوطه؛ بازدید و کنترل و تعویض کلیه سیلندرهای آتشنشانی؛ انجام مانورهای قدرتی، سرعتی و عملیاتی بهمنظور آمادگی کارکنان و بالابردن توان جسمی آنها؛ نظارت بر تخلیه کشتیهای حامل سوخت بنزین و گازوئیل در اسکله دولفین با خودروهای سنگین؛ آموزش کارکنان آتشنشانی؛ و کمک به آتشنشانی شهری در صورت نیاز اشاره کرد.
HSE
در بنادر مرکزی به نام HSE (بهداشت، ایمنی و محیط زیست) وجود دارد که هدف این مرکز را میتوان ساماندهی و بهبود وضعیت بهداشت، ایمنی و محیط زیست فعالیتهای بندری دانست.
وظایف HSE
هر مرکز HSE وظایفی را برای خود تعریف میکند و کارکنان این مرکز آن را به بهترین نحو پیش میگیرند. حذف یا کاهش قابل قبول خطرات و حوادثی که هر لحظه در بندر ممکن است وجود داشته باشد یکی از این وظایف است و به این منظور بازرسیهای ایمنی دورهای از تجهیزات و محوطههای عملیاتی انجام میشود و نقاط خطر شناسایی میشود. انجام اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه از دیگر وظایف این حوزه در بخش ایمنی است که با هدف ارتقای کیفی شاخصهای ایمنی، بهینهسازی و ایجاد شرایط مطلوب محیط کار، پیشگیری از وقوع حوادث احتمالی، کاهش هزینهها و کسب اعتبار و رضایتمندی مشتریان انجام میشود و همچنین میتوان به تشکیل کارگروههای تخصصی بهمنظور ارتقای کیفی و بهبود وضعیت ایمنی نیز در این حوزه اشاره کرد.
در حوزه بهداشت این مراکز نیز مواردی ازجمله ارزیابی و اندازهگیری عوامل زیانآور محیط کار (فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی)؛ فعالیتهایی بهمنظور بهبود شرایط محیط کار؛ انجام بازدیدهای روتین از اماکن رفاهی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی مانند رستورانها؛ تهیه و توزیع مطالب و دستورالعملهای بهداشتی؛ کلرسنجی آب شرب در نقاط مختلف بندر و پیگیری بهمنظور رفع عدم انطباقها؛ عملیات سمپاشی، طعمهگذاری، مهپاشی در کلیه بخشهای اداری، منازل سازمانی و بخشهای خدماتی انجام میشود و همچنین معاینات ادواری کارکنان و پیمانکاران پیگیری میشود تا سلامت کارکنان بندر حفظ شود.
مرکز HSE بندر در راستای حفاظت از محیط زیست نیز اقداماتی زیادی را عملی میکند که از مهمترین آنها مواردی چون انجام ممیزی دورهای و بازرسی محیط زیستی از محوطههای عملیاتی عمومی و اختصاصی عملیات جمعآوری، نگهداری موقت و حمل زباله، تاسیسات آب و فاضلاب؛ نمونهبرداری و اندازهگیری دورهای از میزان انتشار آلایندههای آبوهوا؛ شناسایی و ارزیابی جنبهها و پیامدهای محیط زیستی مرتبط با فرایندهای جاری در بندر و پیگیری بهمنظور حذف، کاهش یا کنترل آنها؛ تهیه، تدوین، بازنگری و اجراییکردن دستورالعملها و روشهای اجرایی محیط زیستی (بر اساس آخرین استانداردهای ملی و بینالمللی)؛ تهیه چکلیستهای ممیزی سیستم مدیریت محیط زیست و ارتقای دانش و فرهنگ حفاظت از محیط زیست در بین کارکنان بهوسیلهی برگزاری کارگاهها وسمینارهای آموزشی را میتوان نام برد. |